Znamenitosti

Znate li?

Znate li

… da je izgradnju Riječkog nebodera financirao ni manje ni više nego računovođa slavnog čikaškog gangstera Al Caponea, Marko Arbori. Neboder je građen od 1939. do 1942. godine po projektu tršćanskog arhitekta Umberta Nordija. Zanimljivo je spomenuti da je za dva kata viši od prvog nebodera na svijetu, onoga u Chicagu iz 1885.godine. Neboder u podrumu ima protuavionsko sklonište, a dodatna zanimljivost je da je ispod njegovih temelja skrivena nekropola rimskog groblja.

… da je službena hrvatska himna „Horvatska domovina“ autora Antuna Mihanovića napisana u Rijeci. Naime, u vrijeme pisanja himne, Mihanović je u Rijeci obavljao pripravnički staž za posao pravnika. Isto tako, malo je poznato da je istaknuti hrvatski političar u drugoj polovici 19.stoljeća Ante Starčević u Rijeci obavljao posao poštanskog službenika.

… da je Sušački neboder trebao biti grandiozni hotel, jedan od najluksuznijih u ovom dijelu Europe po projektu zagrebačkog arhitekta Josipa Pičmana. Hotel je trebao biti i viši od sadašnjih propozicija, s bazenom na vrhu hotela, no arhitekt je kobno skončao počinivši samoubojstvo, uvjeren da mu posao projektiranja neće biti dodijeljen. Ostali su sačuvani projektni nacrti iz 1934.godine.

… da je izvorni gradski toranj (ura) porušen u katastrofalnom potresu koji je zahvatio grad 1750. godine. Projektom obnove na vrh tornja postavljen je dvoglavi orao koji je kasnije uklonjen.

… da je gradonačelnik New Yorka u tri mandata Fiorello La Guardia bio američki diplomatski predstavnik za područje Austro-Ugarske Monarhije te je djelovao u zgradi gdje se danas nalazi pub Fiorello. Njujorška zračna luka nosi njegovo ime.

… da je let puščanog zrna prvi put fotografski zabilježen u Rijeci.

… da je torpedo izum rođenog Riječanina, časnika u Austro-ugarskoj mornarici, Giovannia Luppisa.

… da se u Rijeci nalaze tri djela slavnog slikara Gustava Klimta. Gdje? U zgradi HNK Ivana pl. Zajca. One predstavljaju bogatstvo vrijednije i od same zgrade. Prvo riječko kazališe nalazilo se na mjestu današnje Gradske knjižnice, a dao ga je izgraditi riječki poduzetnik Ljudevit Andrija Adamić. Kazalište je moglo primiti 1600 gledatelja.

… da je stara Guvernerova palača arhitekta Antona Gnamba bila na mjestu današnje zgrade Jadrolinije, no kasnije je srušena. Jeste li se možda zapitali koje se četiri djevojke nalaze na fasadi zgrade Jadrolinije? Riječ je o Europljanki, Indijanki, Azijatkinji te Afrikanki koje ujedno simboliziraju četiri kontinenta.

… koje su slavne ličnosti pohodile naš grad? Ante Starčević, Che Guevara, James Joyce, Franz Liszt, Dora Maar, Enrico Caruso, Benito Mussolini, Gabriele D’Annunzio, ban Josip Jelačić, Bobby Fischer, Saadam Husein.

… da je Novi list najstarija dnevna novina na području Hrvatske. Prvi broj izašao je 2. siječnja 1900. godine.

… da je slavni utjelovitelj lika Tarzana na filmsko platnu, Johnny Weissmueller jedno vrijeme živio u Rijeci zbog poslovnog premještaja svoga oca, inače mornaričkog časnika.

… da se na području Starog grada sve do 1904. godine nalazio obrambeni kaštel koji je datirao iz 16. stoljeća.

… da je u Rijeci tijekom mandata gradonačelnika Giovannia Ciotte bilo smješteno oko dvadeset stranih konzulata te oko dvadeset hotela, a pred kraj mandata u promet je pušten i električni tramvaj, čak 11 godina prije onog zagrebačkog. Tada se na ulicama Rijeke osim hrvatskog i talijanskog jezika mogao čuti i mađarski, engleski, slovački, rumunjski, češki, poljski i srpski jezik.

… da je u Rijeci postojala i Tvornica čokolade „Elephant“, Ljuštionica riže te Rafinerija nafte kao prva u ovom dijelu Europe. Zanimljivo je i spomenuti da je Wattov parni stroj prvi put korišten za potrebe Tvornice papira, prvi parni stroj na Balkanskome poluotoku. Spomenuta tvornica je sve do svoga prisilnog gašenja činila 5% ukupne svjetske proizvodnje cigaretnog papira.

About the author

luka1